tisdag 24 mars 2015

Håhå jaja...

... ömma fingrar, slagen tummen och många svordomar kunnigare!
Nu undrar ni förstås vad jag hållit på med men det skall jag visa er:

Förra lördagen var det avslutning på möbeltapetseringskursen, igen! Det är så synd att det går så jäkla snabbt de där 4 lördagarna som man bokar sig för:(.

Ja, i alla fall så hann jag inte klart mina objekt: Uteliggarens förvandling till "Mr Grey-Green" samt Fröken Fåtöljs total make-over från "luggsliten donna" till en verklig "Fröken". Ja, här är hon i det skick som hon dök upp i, hemma hos oss - vilken förskräcklig "klänning"!

För att inte tala om det som hon hade under "klänningen" - urk!!!!


Så här ser "Fröken" ut idag/just nu:Hon saknar tyg på ryggen men är hel och ren i alla fall.

Om man inte bara vänder sig om efter henne, så ser hon just nu superfräsch ut framifrån.


En riktig pingla klädd i mönstrad sammet och med "guldhalsbanden" snyggt åtstramade och därmed framhäver de former hon besitter!Ja, så är det då "uteliggaren", suck! Vem trodde att han skulle kunna strama upp sig så?!
Från att ha legat slängd i ett dike efter vägkanten, ihop med gamla mattor, rör, bordsben, plast- och plåthinkar och lite annat smått och gott som sett sina bästa dagar.

Som jag beskrivit tidigare så luktande han INTE gott direkt. Blöt, lite sunkig och fläckig på armstöd när jag plockade upp honom i bilen.Väl hemma så småningom om fick jag helt enkelt klä av honom in på bara stommen och sen började förvandlingen:

1) Isärskruvad.
2) Avklädd
3) Slipad
4) Målad mattsvart
5) Ny skumgummidyna
6) Ny vadd på ryggstöd
7) Nya silvriga skruvar
8) Nytt tyg
9) Många dekorspikar
10) Ihopskruvad och FÄRDIG!Gammalt tyg där stiften som tyget satt med, t o m blivit rostiga.Här har sits och ryggstöd klätts av det gamla tyget och sitsen gjorts helt ren från tidigare "mjukvara".


Ny ren och mjuk sits limmad på träsitsen. Luktar faktiskt helt OK nu:)

Här har nya tyget tapetserats på. Det är mycket spänna och dra, för att tyget skall bli slätt och forma sig efter svängningen på ryggstödet.

Ärligt talat, så vet jag inte hur många gånger man flyttar om nålarna...
Nu är det i alla fall dags för det som oroat mig allra mest: DEKORSPIKNING!


Men hur svårt kan det va?!

Det lät så himla lätt när min lärare berättade att jag "bara" märkte upp 1,5 cm med nålar och därefter spikade i dekorspikarna.

Ja, det kanske det var - eller?

De första 10 dekorspikarna krökte jag konstant när jag skulle slå i dem, så då började jag fundera på om jag inte gillade "smygstygn" bättre.


Men skam den som ger sig OCH så behöver man ju inte titta på spikarna från 7 cm:s håll, utan backar man några steg så är blev det faktiskt helt OK.


 
Och jaha - så här blev resultatet!

 Alla dekorspikar på plats, runt hela ryggstödet - närmare bestämt så blev det nog drygt 150 stycken!
Nu står "Mr Grey-Green" till allmän beskådning och provsittning, ihop med våra soffor tills vidare, i väntan på att få flytta upp en våning och ta plats i sovrummet.

Tänk så det kan bli - ett öde som kunnat slutat förskräckligt vänds till något alldeles fantastiskt - "Finis malorum" (="slut på eländet")Tjingeling!
/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar